Paolo Manzone Barbaresco DOCG
Eleganckie czerwone wino z granatowymi refleksami. W smaku harmonijne, zbalansowane z ładnie ułożonymi taninami oraz długim finiszem. Aromat intensywny oraz delikatny zarazem z owocowymi oraz kwiatowymi nutami. Idealne wino do dań kuchni Piemontu.
Wino dojrzewało 24 miesiące w beczkach.
Piemonckie parcele Paolo Manzone zajmują ok. 10 hektarów i obsadzona są głównie szczepami Dolcetto, Barbera oraz Nebbiolo. Położone są w miejscowościach Serralunga d’Alba, Sini i Roddino. Wszystkie czynności przy obróbce gron, w szczególności sam ich zbiór, przeprowadzane są ręcznie. Gwarantuje to wysoką jakość gron, choć za cenę niższej wydajności z hektara. Wino dojrzewa w kadziach oraz we francuskich baryłkach. Nim jednak do nich trafi poddawane jest nieśpiesznej maceracji. Na każdej z parceli winogrona rosną na południowych zboczach, na wysokościach pomiędzy 200 a 400 m. n.p.m. Podłoże to połączenie wapieni i glinów, sprzyjające rosnącym tu szczepom. Efektem są nienaganne wina, z misternym Barolo na czele.
Dodatkowe informacje
Klasyfikacja | Barbaresco DOCG |
---|---|
Kolor | Czerwone |
Kraj | Włochy |
Objętość | 0,75l |
Producent | Paolo Manzone |
Region | Piemont |
Smak | Wytrawne |
Szczep | Nebbiolo |
Zamknięcie | Korek |
Rocznik | 2013 |
Zawartość alkoholu | 14% |
Styl | Spokojne |
Możesz lubić także…
- Paolo Manzone Dolcetto D’Alba DOC Magna
- Włochy | PiemontPaolo ManzoneCzerwone | Wytrawne
- Paolo Manzone Barolo DOCG Meriame
- Włochy | PiemontPaolo ManzoneCzerwone | Wytrawne
- Paolo Manzone Barolo DOCG Serralunga
- Włochy | PiemontPaolo ManzoneCzerwone | Wytrawne
- Paolo Manzone Barbera D’Alba DOC Fiorenza
- Włochy | PiemontPaolo ManzoneCzerwone | Wytrawne