Tenuta Barbon DOC Treviso Prosecco Millesimato Brut

Glera to odmiana, z której powstaje najbardziej znane i lubiane wino na świecie – Prosecco, które uprawiane jest przede wszystkim w Marca Trevigiana. Ma charakterystyczny jasnosłomkowożółty kolor, z bogatymi nutami cytrusów, które łączą się z kwiatowymi zapachami, a jego drobna perlacja zapewnia trwałość smaku. Doskonałe jako aperitif, do przystawek rybnych i warzywnych oraz do dań głównych z owoców morza i ryb z pieca.

Wino wyprodukowane metodą Charmat – 3 miesiące na osadzie.

Historia rodziny winiarskiej zaczyna się od dziadka Antonio, który urodził się w 1898 roku i dzierżawił ziemię od Liberali z Montebelluna. Jego syn Lorenzo odziedziczył pasję ojca do rolnictwa kontynuując pracę na ziemi spadkobierców rodziny Liberali – rodziny Rossi z Ferrary, aż do czasu gdy pod koniec lat 60 kiedy dzierżawa udziałów stała się częścią przeszłości zaoferowano mu we własność ziemię. Świadomy wyrzeczeń jakie będzie musiał ponieść, a dzięki wsparciu rodziny zwłaszcza syna Luki firma mogła kontynuować swoją tradycję. W 2006 roku Luka zapalony enolog przejął kierowanie firmą i zaczął przyglądać się uprawie winorośli, która najlepiej pasowałaby do tego terytorium, ponownie wprowadzając i wzbogacając odmiany, takie jak Manzoni Bianco i Carmenère. Zintegrowana ochrona przed szkodnikami i ręczne zbiory mają fundamentalne znaczenie dla praktyk uprawy winorośli w winnicy Tenuta Barbon, które są przyjazne dla środowiska i zgodne z duchem zrównoważonego rozwoju. Opierając się na najnowocześniejszej technologii produkcji wina rezultatem jest doskonałość w produkcji win wysokiej jakości, które błyszczą charakterem i osobowością.

Dodatkowe informacje

Kolor

Białe

Kraj

Włochy

Objętość

0,75l

Producent

Tenuta Barbon

Smak

Wytrawne

Zamknięcie

Korek

Styl

Musujące

Region

Veneto

Klasyfikacja

DOC Treviso

Szczep

Glera

Zawartość alkoholu

11,5%

Możesz lubić także…